Yawash Sar 2016

Mon, 12/07/2015 - 19:17 - Bas vd Smeede

In 2016 heeft het Alpine Adventure team een expeditie georganiseerd naar de onbeklommen Yawash Sar, gelegen in de Karakorum in Pakistan.

De expeditie had te kampen met tegenslag. Twee maanden voor vertrek kwam het vreselijke nieuws dat onze vriend en teamgenoot Bas van der Smeede voor de tweede keer met leukemie kampt. Voor hem en Saskia zag de zomer er in een klap heel anders uit. Bas werkt nu hard aan zijn herstel en we kijken vol goede moed vooruit naar de volgende avonturen met Bas en Sas. 

 

Na onze aankomst in Pakistan bleek al gauw dat er problemen waren met onze permit voor het beklimmen van Yawash Sar. Het leger had de regio gesloten voor onbepaalde tijd in verband met wapensmokkel naar China. Met beperkte research mogelijkheden besloten we uit te wijken naar de Shimshal vallei. Boven de Virjerab gletsjer hoopten we mooi Pakistaans klimavontuur te vinden.

 

Ter plaatse bleek het gebied helaas vol alpiene gevaren te zitten. Er waren erg veel seracs (overhangende ijsbreuken die kunnen afbreken). Ook was het bijzonder warm, te warm om te kunnen ijsklimmen. In de nachten regende het op 5000m. Het gevolg was dat er veel lawines over de ijsflanken naar beneden kwamen. We hebben toen onze doelen verlegd naar meer eenvoudige bergen. In de laatste week van de expeditie hebben we echter dagelijks te maken gehad met slecht weer. Hierdoor werden de condities alleen maar gevaarlijker. We hebben onze klimpogingen toen moeten staken. De klimdagen waren op en we zijn terug gereisd naar Nederland. 

 

De expeditie werd mede mogelijk gemaakt door: