Great wall of China

Sat, 03/23/2013 - 11:21 - Bas vd Smeede

 

In de zomer van 2013 heeft het Alpine adventure team een nieuwe route geopend op de Great wall of China (5120m), in het Kokshaal-too gebergte op de grens van China met Kirgizië.

Oorspronkelijk was het doel de steile 650 meter hoge oostwand van deze berg, maar de vele sneeuwval liet een meerdaagse beklimming van deze wand niet toe. Na vele dagen van slecht weer afwachten in het vooruitgeschoven basiskamp, brak er tegen het einde van de expeditie eindelijk een drie daagse mooi weer window aan. Het team besloot in verschillende touwgroepen drie lijnen te proberen in deze oostwand. Bas en Saskia vd Smeede klommen een lijn aan de linkerzijde van de hoofdwand. Na drie lengtes werd Saskia echter geraakt door een vallende steen en hoewel het gelukkig niet ernstig was, kon ze niet meer verder klimmen. Bas Visscher en Vincent Perrin deden een poging aan de rechterzijde van de hoofdwand, maar deze lijn bleek nauwelijks beklimbaar te zijn. Na een volle dag zeer moeilijk artificieel klimmen tot A3, waren ze slechts 3 touwlengtes gevorderd en besloten ze af te dalen. Bas vd Ploeg en Vincent van Beek klommen op de steile pijler links van de hoofdwand en leken een betere kans te maken. Na twee bivaks in de wand in een portaledge waren ze echter pas halverwege en maakte de moeilijke beslissing ook terug te keren. Het water raakte op en ze wisten dat het mooie weer bijna ten einde kwam.

Een drie mans touwgroep bestaande uit Bas vd Smeede, Bas Visscher en Vincent Perrin maakte van de laatste dag mooi weer gebruik door nog een alpiene stijl beklimming te proberen van de noordwand. Na een vroege start klommen ze de ijsflank, onderbroken door zeer steile ijs gully’s. Om ongeveer 1 uur bereikte ze de ‘valse’ top en kwamen er achter dat de echte top nog een eind verder lag. Uiteraard klommen ze verder en zes touwlengtes verder stonden ze op de noordtop, ruim 5100 meter hoog. Dit was de eerste beklimming van één van de drie toppen van de Great wall of China en tevens de eerste beklimming van de noordwand. De route heet ‘Double trouble’ en is TD, AI4, 80⁰ gewaardeerd. De lengte is ongeveer 800 klimmeters.

 

 

Deze expeditie wordt ondersteund door: