Failure on the Matterhorn

Wed, 09/19/2012 - 20:07 - Bas vd Smeede

Om toch nog even aan onze verslaving toe te geven besloten BasV en ik een lang weekendje naar de Alpen in te plannen. Zo een lang weekend is altijd best zwaar qua acclimatisatie en de lange reis, maar we hadden deze keer toch gewoon zin in een grote wand. We besloten de Matterhorn noordwand te proberen. We lazen dat deze afgelopen zomer goed in conditie was. Het was natuurlijk even afwachten of de warme Augustus maand zijn sporen had achtergelaten, maar op de webcam zag hij er mooi wit uit.

Op vrijdag middag verkende we alvast de instap, zodat we in het donker konden starten. We vielen gelijk met onze neus in de boter, want de gletcher was de laatste jaren zo ver gezakt, dat er een gladde rotsbarriere was onstaan onder de hoger gelegen gletcher. We hadden geen klimmateriaal bij ons, dus deze hobbel moest vannacht overwonnen worden.

En zo stonden we lekker vroeg op, rond de klok van drie uur. Een stelletje maffe Slovenen hielden ons toch al wakker in het lager, dus heel moeilijk was het niet opstaan. Na een klein uurtje bereikte we de rotsband en vol moed begonnen we te klimmen. De wand was te stijl en glad om rechtdoor te klimmen, dus maakte we een aantal traverses om de makkelijke lijn te volgen.

De vijf lengtes door deze barriere waren niet heel moeilijk, zo rond de M4 max, maar de brakke rots, losse sneeuw en gebrek aan licht maakte het toch een spannende onderneming. Tegen de tijd dat we op de hogere gletscher aankwamen begon het al langzaam licht te worden en liepen we snel door richting instap.

 

De randspleet werd vrij makkelijk overwonnen en vlot klommen we simul solo door de ijswand. Helaas eindigde dit al na een meter of 80 omdat het ijs werd omgeruild door losse sneeuw gecombineert met brakke rots. Dit wilden we liever afzekeren, omdat we het voor geen meter vertrouwde. De snelheid was er nu volledig uit. Voorzichtig overwonnen we meter na meter, maar het vertrouwen om deze wand te beklimmen daalde met de minuut. Toen we op ons horloge keken en zagen dat het inmiddels half twaalf was, gaven we de wand op. We zaten nog niet eens op een vierde van de wand! Vandaag was niet de dag om deze beruchte wand te toppen en besloten terug te keren.

Uiteraard zullen we revange gaan nemen op deze 'mooiste' berg van de Alpen, alleen even wachten op wat betere condities....