Advanced Base Camp bereikt!

Fri, 08/05/2016 - 05:33 - Basecamp

4-8-2016.
19.00.
‘We hebben vandaag zo ons best gedaan!’, roept Regien, terwijl ze nog een stuk meloen naar binnen schrokt. Onze kok Ghulam heeft een heerlijke pasta maaltijd met worst en kip klaargemaakt. We eten onze buik helemaal rond. Morgen staat alleen een potje beachball en koffiedrinken op het programma, want we hebben inderdaad aardig ons best gedaan afgelopen dagen. Een verslagje.
3-8-2016.
9. 00.
Honderd meter onder ons zien we de chaotische Virjerab gletsjer liggen. Bovenons ligt de ‘Kut Valley.’ Het is ons bekend dat het Nederlandse echtpaar Visser-Hooft bijna een eeuw geleden al eens deze gletsjer heeft getraverseerd, maar we weten niet of ze toevallig ook een onaangename ervaring in de zijdal hebben beleefd. Afgaande op de naam besluiten we deze vallei maar links te laten liggen, maar de gletsjer die onder ons ligt lijkt even goed weinig goeds te beloven. Het ijs is bezaaid met losse rotsblokken en er zijn geen fijne moreneruggen om te volgen. We willen vandaag de bergen uitkiezen om te beklimmen en onze kleine tentjes opzetten. Nog een lange dag te gaan.
12.30
Onze bergen komen slechts tergend langzaam dichterbij, en de rugzakken trekken hard aan onze schouders. Maar als we eenmaal een schrale puinhelling hebben beklommen kunnen we de gletsjer eindelijk verlaten. Wie zich thuis voelt op de puinhellingen naast de Mer de Glace in Chamonix moet zeker ook eens een bezoekje aan de Virjerab gletsje brengen. Eenmaal op de morenerug gaat het lopen gelukkig weer een stukje beter.
15.00. In tegenstelling tot de dragers uit Shimsal zijn wij, modern uitgeruste klimmers met ambitieuze plannen, na 6 uur lopen met 20 kilo redelijk afgemat. We zetten ons tentje neer op 4500m en gaan uitgeput tegen een grote boulder aan zitten. Met de verrekijker in de hand wordt de ene na de andere brute lijn besproken. Helaas vallen de meeste ook weer af door de vele seracs die in de wanden zitten. Morgen dan maar een nadere inspectie uitvoeren.
4-8-2016: 4.00
De wekker gaat. Langzaam proberen we uit onze coma te ontwaken. De Bibler tenten worden afgebroken, de rugzakken worden omgedaan en de start lijkt iedereen maar moeizaam te vallen. Het bestaan van een expeditieklimmer valt soms niet mee. De voet van de wand lijkt nog uren weg. Maar we houden de moed erin.
10.00.
Vertwijfeld turen we naar boven. We zien schitterende ijslijnen, maar het is zomers warm. En dan ook nog die hoeveelheid seracs. Sjoerd en Bas vd Ploeg hebben afgelopen maanden duidelijk erg hard getraind, want ze besluiten de spullen die ze net urenlang over de gletsjer omhoog hebben meegesleept toch maar weer op onze overnachtingsplaats neer te leggen, zo’n 5 km lager. Ze willen – begrijpelijkerwijs- liever een poging doen op Peak 6099m, die meer slagingskans biedt. Regien, Vincent en Bas Visscher willen de Pakistaanse ijsklimdroom nog niet helemaal laten varen. Er lijken misschien toch wel wat mogelijkheden. Om de terugkomst te forceren laten ze de Bibler tentjes achter op 4900m.
16.00
Kreunend, steunend en glijdend werken we het hele stuk af terug naar ons basiskamp. Onze gids Ayaz en kok Ghulam wachten ons op een uur lopen van basiskamp al op. We zijn blij elkaar te zien. Het laatste stuk gaat op de automatische piloot. Terug in basiskamp ziet iedereen er moe uit. Er zijn plannen en we hebben goede stappen gezet. En we hebben veel zin in het vervolg.

Binnenkort weer meer updates.