Trans Freyrienne

Thu, 05/30/2013 - 22:15 - basv

Vincent in de 2e lengte (6b) van de Trans Freyrienne.

Afgelopen weekend hebben Vincent Perrin en ik (Bas Visscher) de Trans Freyrienne in Freyr gedaan. Een lange, relatief avontuurlijke traverse over de Al Legne en Pape. Ik wilde de route al lange tijd klimmen omdat het idee van een lange multipitch in Freyr me erg aansprak. Toen ik mijn eerste topo van Freyr als 16 jarige klimmer kocht, heb ik er zelfs 'voor later'  bijgeschreven. Toch wel gaaf dat het dan 10 jaar later lukt - beetje jeugdsentiment :)

 

De route bevat 14 touwlengtes en 3 of 4 abseils. Het is wat mij betreft een leuk bedachte lijn die ondanks de abseils niet al te geforceerd overkomt. 

 

Op de standplaats van het tweede relais.

 

Deze vriendelijke Belgen hebben de hele dag voor ons geklommen. We hadden ongeveer hetzelfde tempo, dus het kwam wel mooi uit. Je moet vanaf daar naar beneden abseilen naar het platform van de Pilastre. Een paar weken geleden hebben we op deze plek met onze port-a-ledgde geslapen.

 

De 3e lengte is met 6b/A2 gewaardeerd. Je moet de megacompacte wand beklimmen met behulp van rivets, kleine boutjes die in de wand zitten. Ik vond het niet moeilijk, wel erg luchtig. Met behulp van nutjes (als rivethanger) en 2 slinges kan je er relatief makkelijk doorkomen, maar je moet wel het hoofd goed koel houden.

 

Dit is mijn inziens de moeilijkste lengte uit de route, maar slechts met 5c gewaardeerd. Steile, brokkelige rots in een luchtige traverse. Het grappige aan de traverses is dat het eigenlijk niet veel uitmaakt of je voor of naklimt - je hebt min of meer hetzelfde soort valrisico.

 

5a traverse in de Pape. Bijna boven. De rots is in dit gedeelte vrij los. Ik was bezig met traverseren, todat ik opeens met een grote greep in mijn handen zat. Gelukkig had ik een grote bak vast. Dolomieten ambiance! 

 

Het welverdiende biertje achteraf in de Chamonix is ons helaas niet gegund. Zonde dat het café is afgebrand!

7 uur na de start staan we bovenaan de Pape. We zijn tevreden met deze leuke trainingsroute. Goed om te merken dat de route voldoende uitdagend was, maar ons niet heeft afgemat. We zijn niet al te moe. Klaar voor het langere werk in de Alpen dus, maar wanneer krijgen we nou eindelijk eens dat goede weer?